tisdag 8 juli 2014

Handledning för bussåkare i Rom.

                                                                                                  Blogga varje dag 69


  • Ha gott om tid på er när ni ska någonstans i Rom. Det kan vara buss strejk utan att ni fått veta det. Man kan inte hålla på och skriva i tidningar så att stackars turister fattar hela tiden. Fatta det!
  • Kolla så att bussen verkligen stannar där det står att den ska stanna och att hållplatsen ni behöver inte är flyttade någonstans där ni tappar bort er snabbt och lätt och missar det där mötet ni hade. Då får ni liksom bara skylla er själva.
  • Glöm alla tysta regler om köer där ni står alldeles ensamma för att sen upptäcka att ni är tusentals som ska på då bussen äntligen dyker upp. Det är bara att trycka på. Störst går först. Inte du bara för att du var där först.
  • Trots att det står klart och tydligt att man går på bussen där framme och där bak och ner i mitten dörrarna så ska ni strunta i detta och gå på där det finns plats. Annars kommer ni kanske att bli offer för den där floden av människor som trycker sig på på mitten av bussen för att ta sig till biljett stämplarna som befinner sig, av någon underlig anledning, där framme och där bak...Har man sett på maken! Och se upp så att ni inte blir klämda i dörrarna. Jag talar ur egen erfarenhet.
  • När ni väl är uppe på bussen ska ni alls inte ta er fram till biljettstämplingsmaskinerna på några villkor. Utan HÅLLA ER FAST. Någonstans. Varsomhelst. Det är grejen. Busschauffören är inte en man eller kvinna som väntar. Vederbörande drar iväg så fort trafikljusen tillåter. Och ni hänger med. Om ni är beredda eller ej. Om ni inte tror mig kan ni ta och fråga min mamma. Det är väl i stort sett de där flygturerna, fast på buss då, som hon minns bäst av de gånger hon varit här.
  • Se alltid till att ha en penna med er i väskan eller fickan eller så. Ni kommer snart att förstå varför.
  • Uppe på bussen, när ni fått ett stadigt grepp om vadsomhelst kan ni börja ägna er åt att leta biljettstämplingsmaskiner. Som sagt så finns de framme och bak. Det är regeln. Sen är det slut på regler för det händer allt som oftast att de inte stämplar alls när man väl tagit sig fram som en apa hängande än här än där. Om ni upptäcker att båda maskinerna är ur funktion kom då för guds skull inte på att gå och fråga busschauffören vad ni ska göra. Inte ens om ni talar flytande italienska eller han mot all förmodan tuggar engelska som en infödd. Nej, han eller hon ...och här kör man inga hen (bara så ni vet det), är kanske mitt uppe i ett samtal via mobiltelefon med vänner, släktingar och nya förälskelser och har därför inte tid att svara på era dumma frågor. Det vet ju alla att man skriver själv på biljetten; datum och klockslag. Ja, kontrollörerna blitzar ju ibland...Det är för tusan inte busschaufförens business att båda stämplingsmaskinerna är kass. Skojar ni eller???? Där ser ni att en penna är rysligt bra att ha.
  • Bara för att det står att vissa bussar, då särskilt trådbussarna, har maskiner där man kan köpa biljett så betyder inte det att den A: fungerar B: finns över huvud taget på bussen. Spelar ingen roll att ni kanske till och med läst det i er finfina nyinköpta Rom guide eller på bästa appen på mobilen. Vill ni vara säkra att inte åka dit på böter; ta biljett med er hemifrån.
  • Andas djupare än djupast då det kan hända saker som att en busschaufför tycker att kollegan där framme i bussfilen är alldeles för långsam, skift slutet är nära och här blir det inga barn gjorda, så då blir det åka av i en skakig omkörning då det finns en massa trafikdelare som sticker onödigt mycket upp i gatan. Ja, ska man fram så ska man. Ni ska bara veta att han/hon fixar det. Helt klart.
  • För övrigt om ni vill köra den romerska stilen så åk utan biljett. Det är sportigare. Åker man dit så åker man dit. Skit samma om det där snacket om att kollektivtrafiken behöver pengar för att förbättras. Ni tror väl inte på tomten, va? Nej, spara egna pengar. Det är romerskt så det förslår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar